اوقات نمازهای پنجگانه
پرسش
خیلی دوست دارم که نمازم رو در اول وقتش بخونم اما در دونستن اوقات نمازها، مشکل دارم، میشه راهنمایی ام کنید.
پاسخ
وقت داخل شده نمازها: موقعی انسان میتواند مشغول نماز شود که یقین کند وقت داخل شده است، یا دو عادل، به داخل شدن وقت خبر دهند.
وقت مخصوص نمازها: اوقاتی است که به اندازه خواندن یک نماز از اول زمان وارد شدن وقت آن نماز فرصت باقی است. بنابراین قسمتی از وقت نماز است که مختص به همان نماز است که اگر در آن وقت مخصوص، عمدا نماز واجب ترتیبی دیگری خوانده شود؛ نماز باطل است. مثلا در نماز ترتیبی ظهر و عصر و مغرب و عشا، که اگر هر کدام در وقت اختصاصی دیگری خوانده شود؛ نماز باطل است. پس اگر فردی در آخر وقتِ نماز ظهر و عصر (نزدیک مغرب)، فقط به اندازه یک نماز چهار رکعتی وقت دارد؛ باید نماز عصر بخواند، هر چند که نماز ظهر را نخوانده باشد. البته اگر کسی اشتباهاً نماز ظهر یا عصر را در وقت مخصوص دیگری بخواند، نمازش صحیح است.
اول وقت نمازها: لحظات آغازین انجام تکالیف با وقت معین، است. ادای نماز در اول وقت، مستحب مؤکد و تأخیر آن از اول وقت جز در مواردی مثل نماز جماعت و غیره، که تأخیر افضل است، مکروه می باشد.
وقت فضیلت نمازها: اوقاتی است که خواندن نماز در آن فضیلت دارد، و خارج از آن وقت، فضیلت وارد شده را ندارد.
وقت ادای نمازها: اوقاتی است که برای خواندن نماز فرصت داریم و پس از گذشتن آن، نماز قضا می شود. کسی که به اندازه خواندن یک رکعت نماز، وقت دارد، باید نماز را به نیت ادا بخواند؛ ولی نباید به عمد نماز را تا این وقت تأخیر بیندازد.
آخر وقت نمازها: لحظات پایانی زمان انجام تکالیف دارای وقت معین، است. با درک آخر وقت نمازهای یومیه، حتی به اندازۀ یک رکعت، نماز به نیت اداء، گزارده می شود.
وقت «مافی الذمه» نمازها: کسی که مسافر نیست، اگر تا مغرب به اندازه خواندن پنج رکعت نماز وقت دارد، باید نماز ظهر و عصر هر دو را بخواند و اگر کمتر وقت دارد باید فقط نماز عصر را بخواند و بعد نماز ظهر را قضا کند؛ و اگر تا نصف شب به اندازه خواندن پنج رکعت نماز وقت دارد، باید نماز مغرب و عشا را بخواندو اگر کمتر وقت دارد، باید فقط عشا را بخواند و بعد از آن نماز مغرب را بخواند و به احتیاط واجب، نیت اداو قضا ننماید (یعنی به نیّت مافی الذمه بخواند).
کسی که مسافر است، اگر تا مغرب به اندازه خواندن سه رکعت نماز وقت دارد، باید نماز ظهر و عصر را بخواند و اگر کمتر وقت دارد، باید فقط عصر را بخواند و بعد نماز ظهر را قضا کند، و اگر تا نصف شب به اندازه خواندن چهار رکعت نماز وقت دارد، باید نماز مغرب و عشا را بخواند و اگر کمتر وقت دارد، باید فقط عشا را بخواند و بعد مغرب را بدون نیت ادا و قضا به جا آورد، و چنانچه بعد از خواندن عشا، معلوم شود که به مقدار یک رکعت یا بیشتر وقت به نصف شب مانده است، باید فوراً نماز مغرب را به نیت ادا به جا آورد.
برای محاسبه نصف شب بنابر احتیاط از اول غروب آفتاب تا اذان صبح محاسبه می شوند؛ وسط این زمان، نیمه شب می باشد.
نماز صبح
وقت فضیلت نماز صبح: نزدیک اذان صبح، از طرف مشرق، سپیده اى رو به بالا حرکت مى کند که آن را «فجر اوّل یا کاذب» گویند، هنگامى که آن سپیده، شفّاف و پهن شد، «فجر دوّم یا صادق» ابتداى وقت نماز صبح است و هنگام طلوع آفتاب از افق، نماز قضا می شود و بهتر است نماز را قبل از روشن شدن هوا به جا آورند.
مقام معظم رهبری: مقتضى است که مؤمنین محترم ـ ایّدهم اللّه تعالى ـ جهت رعایت احتیاط در مورد امساک روزه و وقت نماز صبح، همزمان با شروع اذان صبح از رسانه ها براى روزه امساک نمایند و حدود پنج الى شش دقیقه بعد از اذان، شروع به اداى فریضه صبح نمایند.
آیت الله مکارم شیرازی: اینجانب شخصاً قبل از طلوع فجر به بیابان رفتم و ملاحظه کردم که حدود یک ربع ساعت، میان اذان صبح رادیو و صبح واقعى فاصله است؛ یعنى اذان رادیو زودتر گفته مى شود، جمعى از آقایان مورد اعتماد در قم نیز همین کار را در وقت دیگرى انجام داده بودند و نتیجه آن نیز همین بود. عقیده ما این است که آنچه اخیرا مورد عمل قرار گرفته، که وقت اذان صبح را حدود ۱۰ دقیقه عقب کشیده اند و خود اذان نیز حدود ۵ دقیقه طول می کشد، بنابراین بر مومنین لازم است قبل از اذان صبح برای روزه امساک کنند و احتیاطاً ۵ دقیقه بعد از تمام شدن اذان نماز بخوانند.
بنابراین حدود پانزده تا بیست دقیقه بعد از آغاز پخش اذان صبح از رسانه ها، اول وقت و زمان شروع فضیلت نماز صبح است.
نماز ظهر
وقت اختصاصی نماز ظهر: از اول اذان ظهر به مقدار یک نماز چهار رکعتی برای غیر مسافر و یک نماز دو رکعتی برای مسافر، وقت اختصاصی نماز ظهر می باشد. در این زمان خواندن نماز عصر جایز نیست.
وقت فضیلت نماز ظهر: وقت فضیلت نماز ظهر از اذان ظهر تا یک ساعت و چهل دقیقه بعد از اذان ظهر ادامه دارد.
نماز عصر
وقت اختصاصی نماز عصر: در آخر وقت نماز عصر، نزدیک به مغرب، به مقدار خواندن یک نماز چهار رکعتی برای غیر مسافر و یک نماز دو رکعتی برای مسافر، وقت اخصاصی نماز عصر می باشد. در این زمان خواندن نماز ظهر جایز نیست.
وقت فضیلت نماز عصر: وقت فضیلت نماز عصر دو ساعت و پنجاه دقیقه بعد از اذان ظهر شروع می شود و تا چهل و دو دقیقه ادامه دارد.
نماز مغرب
وقت اختصاصی نماز مغرب: از اول وقت مغرب به مقدار خواندن یک نماز سه رکعتی، وقت اختصاصی نماز مغرب است. خواندن نماز عشاء در این زمان مخصوص جایز نیست.
وقت فضیلت نماز مغرب: وقت فضیلت نماز مغرب از اذان مغرب تا پنجاه و یک دقیقه ادامه دارد.
نماز عشا
وقت اختصاصی نماز عشا: به اندازه خواندن یک نماز چهار رکعتی برای غیر مسافر و یک نماز دو رکعتی برای مسافر در آخر وقت نماز عشا (نصف شب)، وقت اختصاصی نماز عشا است.
وقت فضیلت نماز عشا: وقت فضیلت نماز عشا، پنجاه و یک دقیقه بعد از اذان مغرب شروع می شود و تا سه ساعت و ده دقیقه ادامه دارد. (هر گاه انسان نماز عشا را تا نصف شب نخوانده باشد، باید تا قبل از نماز صبح به جا آورد و نماز او ادا است.)
لینک کوتاه این مطلب:
http://b2n.ir/65769